Връчиха наградите на общините лауреати в конкурса „ЕКООБЩИНА“ 2018

11 октомври 2018 г., София. На официална церемония снощи във Френския институт бяха наградени общините лауреати в третото издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“. Инициативата се организира от Френското посолство в България и има за цел да отличи общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие. Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ се осъщестява под патронажа на Президента на Република България.

Домакин на събитието бе Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Официални гости бяха Атанаска Николова, зам.- министър на околната среда и водите и Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Двете министерства са основни партньори на инициативата.

В своето приветствие, Н. Пр. Ерик Льобедел отправи благодарност към министрите за ползотворното сътрудничество и подкрепа, както и към всички участници в конкурса за тяхната ежедневна ангажираност за предоставяне на по-добри услуги за гражданите. „Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ позволява да бъдат отличени българските общини, които са разработили успешни решения в сферата на управление на битовите отпадъци, управление на водите, устойчивата мобилност и енергийната ефективност,“ каза той по време на церемонията. В края на тържественото си обръщение той честити третия рожден ден на ЕКООБЩИНА и допълни: „Ние продължаваме да мислим как може да се развива този конкурс, през 2019 година предвиждаме още една нова категория, която ще отличи гражданските инициативи, които разработват образователни проекти, свързани с устойчивото развитие и опазването на околната среда.“

В конкурса взеха участие 32 общини, които подадоха 35 кандидатури в петте категории: „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на битовите отпадъци“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност” и нововъведената категория през 2018 година – „Устойчиво управление на публичните пространства“. Като сравнение с изданието на конкурса „ЕКООБЩИНА“ през 2017 година, броят на общините изявили интерес през 2018 г. нараства.

Победителите в „ЕКООБЩИНА“ 2018 са:

Категория „Устойчиво управление на водите“

  • Община Етрополе – победител в категорията с население над 10 000 екв. жители

Категория „Устойчиво управление на отпадъците“   

  • Община Павликени – победител в категорията с население под 40 000 жители
  • Община Пловдив – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Енергийна ефективност на сградите“

  • Община Кнежа – победител в категорията с население под 40 000 жители
  • Община Добрич – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Устойчиво управление на публичните пространства“

  • Община Чипровци – победител в категорията с население под 40 000 жители
  • Община Бургас – победител в категорията с население над 40 000 жители.

През 2018 година, организаторите на конкурса създадоха още една нова категория, ориентирана към гражданите и местните НПО, наречена „Спорт и гражданско общество“. Тя отбеляза изключителен успех, като подадените проекти в нея бяха над 120. Победителите в нея са:

Организация „Ruse Go – безплатен спорт на открито в Русе“, с проект „Игри и спорт за цялото семейство“ и СНЦ „Черно море ултра“, с проект „Туристически маршрут Черно море“.

Кметовете на общините лауреати бяха наградени от официалните гости на събитието, както и от представители на корпоративните партньори на „ЕКООБЩИНА“ 2018. Те получиха специалните награди – учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, съфинансирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите, чрез оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“.

За мен е изключително удоволствие да участвам в церемонията по връчване на наградите Екообщина за трета поредна година,“ каза зам.министър Атанаска Николова в речта си по време на церемонията. Тя изрази благодарности към Н. Пр. Ерик Льобедел и към организаторите за това, че продължават да надграждат прекрасната инициатива, към всички партньори, които подкрепят нейната реализация и към всички общини, които изпълват конкурса със смисъл и съдържание. „Щастлива съм, че конкурсът се развива и привлича все повече и все по-нови последователи, не само местни власти, но и във връзка с новите категории – граждани и местни НПО и инициативни групи, защото това е гаранция, че във все повече места в България, зелените политики заемат по-голямо място“, допълни тя.

„За мен наистина е огромно удоволствие и чест, вече за трета поредна година МРРБ да стимулира общините и местната власт с подкрепата си не само с финансиране на проекта, но и с това да отчитаме резултатите и да намираме видимите ефекти от тях. Радвам се че отново с подкрепата на Френското посолство се организира именно такъв конкурс, който отличава най-добрите от вас – тези, които неуморно се трудят в ежедневните си дейности, фокусирани най-вече върху резултатите, видими за обществото“, каза по повод конкурса „ЕКООБЩИНА“ зам.-министър Деница Николова. Тя уточни, че през последните 15 години, МРРБ работи усилено за подобряване на енергийната ефективност в страната, като само по ОП „Регионално развитие“ в първия програмен период, който завърши през 2015 година, вложеният ресурс за мерки в тази посока е бил над 218 милиона лева.

И тази година Saint-Gobain Weber България, Декатлон България, Веолия България, Рено Нисан България и Регионалният фонд за градско развитие бяха основни спонсори на конкурса. Компаниите подкрепиха отново идеята на конкурса в областта на устойчивото развитие на местната власт и раздадоха своите награди за насърчаване на подобен тип екологични политики.

Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ ще се проведе и през 2019 година. Организаторите предвиждат въвеждането на още една нова категория, ориентирана към гражданското общество в България. Целта ѝ ще бъде стимулиране и награждаване на онези успешни проекти и инициативи, които са разработени в областта на образованието за устойчиво развитие и околна среда.

Общо в трите издания на инициативата досега, през 2016 г., 2017 г. и 2018 г., участие взеха 100 общини, които подадоха над 130 кандидатури във всички категории общо.