Инициатива за градско земеделие

В София винаги е имало хора, които си отглеждат зеленчуци – на балкона, в двора, между блоковете… От 2015 година ентусиасти отглеждат здравословни зеленчуци в споделена градина ЗаДружба. А скоро и Горичка ще стартира споделена градина в Студентски град.
Повече за градското земеделие може да научите от участието на Никола и Люба от Инициативата за развитие на градското замеделие в предаването 100% будни.

“От миналото лято в Горичка активно работим за създаване на демонстрационна споделена зеленчукова градина.
Тази събота се запознахме със съседите, които живеят в близост до градинката. Докато всички похапнахме вкусна храна от harmonica organic foods, им споделихме как планираме да изглежда и да функционира градинката. Зарадваха ни се, а и ние на тях.
Повечето съседи са радостни, че на мястото на незаконния паркинг (намиращ се в момента на наетия от нас терен) ще се появи нещо смислено и красиво, а не поредната голяма сграда.
В края на събитието, следвайки инструкциите на пермакултурния ни специалист Наташа и на Ани от Градско градинарство – София / Urban gardening – Sofia, си направихме разсад, който да посадим в новата градинка. От сърце благодарим на тях, на harmonica organic foods и на всички участници в градината, които с помощта си направиха това събитие възможно.
За в бъдеще предстоят много подобни събития, на които всеки интересуващ се от градско земеделие, чиста храна и екологични практики ще е добре дошъл.”

Facebook Gorichka