Обявени са трите организации победители в категория “Спорт и гражданско общество” !

Приключи и вторият етап на оценката на подадените проектни предложения.

Имаме удоволствието да Ви инфомираме, че трите проектни предложения, които печелят приза на конкурс “Екообщина 2019” в категория “Спорт и гражданско общество” са:

1. СНЦ “Рисувай с нас” – проект “С каяк по Дунава”

Кратко представяне на всеки един от Вас. Каква е вашата роля в организацията, която представлявате / няколко изречения/. 

Сдружението е учредено от 15 души, които споделяме ценности като съвместната работа в полза на обществото, дарителството,  ролята на творческия процес за насърчаване на сплотеност в обществената тъкан. Всеки от нас работи в различна професионална сфера – дизайн, фотография, образование, IT, музика, интериор  и др.

Председател на управителния съвет на сдружението е Невяна Ценкова, която се занимава с графичен дизайн и илюстрация. За настоящия ни проект ни представлява Виктор Майсторов.

Кратко представяне на проекта с няколко изречения

Една от основните цели на СНЦ Рисувай с нас е сплотяване на обществото чрез представяне на дейности, които дават възможности за хората и организациите в общината да изграждат взаимоотношения и да участват в постигането на общи цели; да се възпитава култура на опазване и развитие както на културното, така и на природното наследство.

В този контекст проектът “С каяк по Дунава” е естествено разширение на целите на сдружението. Създаването на диалог между различните поколения спортисти в общината, екологичните организации и обществеността, насърчаването на туризма и здравословния и природосъобразен начин на живот са предпоставка за активно изграждане на връзки в общността.

В продължение на няколко месеца в разширената рамка на фестивал Реката ще имаме възможност да организираме съпътстващи събития  –  разходки по Дунава за семейства, представянето на спортовете пред училищни групи, наблюдение на птиците в резерват Персина – които да популяризират поречието като място за отдих, спорт и еко-култура.

 “Сбъдната мечта” по отношение на проекта т.е. какво бихте желали да се случи, за да реализирате по-лесно вашия проект. Като пример, безплатно ползване на басейна за аква практики и адаптирано плуване или на помещението за танци.

Чрез създаването на нова материална база, брегово съоръжение и спортно оборудване реализацията на проекта ще посреща една болезнено проявена необходимост от контакт с реката и практикуването на водните спортове. Наред с това ще се запази нишката, свързваща поколения спортисти в общината, които с предаването на  тайната на водните спортове и полезните практични умения могат да възродят школата.

Кои са ключовите събития, които вашата организация предвижда да реализира до края на годината?

Между 5 и 11 август в Свищов ще се проведе фестивал Реката, като на тазгодишното издание ще бъдат представени традиции от града ни. Програмата включва изложби на калиграфия и карикатура, демонстрации и приложни работилници с традиционни занаяти, кулинарна вечер с представяне на забравени рецепти от дунавския регион, както и беседи, ревю на автентични дрехи, пресъздаване на пазарен ден, кино на открито и концерти.

Осъществяването на Реката се финансира с лични средства и дарения,както и от  продажбата на нашите гривни и брандирани продукти. Средствата, събрани от всички приложни работилници са предназначени за изпълнението на проекти с благотворителна цел. До сега сдружението е направило дарение за центъра за работа с хора с увреждания, детския отдел на читалищната библиотека, училището по изкуства в Русаля, а в момента работим по проект за възстановяване на градинката с паметника на Христо Бръчков, предоставяща една от най- красивите гледки по брега на Дунава.

2. Фондация “ОПЪН СПЕЙС” – проект “Направихме го заедно, за да спортуваме заедно”

3. Трънско туристическо дружество – проект “MTB4T – RUN – Развитие на община Трън като атрактивна дестинация за спорт и екотуризъм”

Симеон Манолов, ssmanolov@gmail.com

Лицензиран планински водач, записан в регистъра на Министерство на туризма на Р България. Над 10-годишен опит в организиране на туристически пътувания за френските туроператори – UCPA, Terre d’aventures, Allibert и др. в България. В момента институционален координатор по програма Еразъм+ на ЕС.

Магистър по Международни отношения – Европейско право, СУ, Магистър по Медии и комуникации от Университета София Антиполис, гр. Ница, Франция, Европейски университет Виадрина, Германия и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Бакалавър по френска филология, СУ. Понастоящем докторант по Културно – историческо наследство.

Членство: Трънско туристическо дружество, Асоциация „Планини и хора“ и UIMLA – Union International of Mountain Leader Associations.

Роля в проекта: Идейна концепция за маршрута, координация и организация за изпълнението на дейностите по проект MTB4T-Run, изработване и публикуване на наръчник за регламентиране на колоездачни трасета, вътрешен правилник за изпълнение на дейностите по проекта за членовете на екипа, организиране ежегодно велосъстезание, проучване, почистване, маркиране, изграждане на веломаршрут, организиране и водене на събитие – масово преминаване по маршрута на проекта, комуникация с места за настаняване и заведения, с музеите, логистика, фейсбук страница на проекта, прессъобщения до медии. Комуникация с членовете на екипа по проекта.

Проект MTB4TRun има за цел развитие на Община Трън в атрактивна дестинация за спорт и екотуризъм. Той ще популяризира богатото и интересно културното наследство в района сред гостите на Трънско, а именно Музея на киселото мляко, Музея на бусинската керамична школа, манастирите Св. Троица и Мисловщицки, църквата и скален параклис Св. Петка, които са уникални не само за България, но и за света. Също така проектът ще насърчи местната бизнес инициатива и предприемачество за развиване, изграждане на нови или възстановяване на места за настаняване, къщи за гости, заведения за хранене, магазини чрез увеличаване на туристопотока в една бедна община, граничен район, с висок ръст на безработица, с демографска криза и ниски доходи, с многобройна ромска общност в града, която е сравнително добре интегрирана. Не на последно място изпълнението на проекта ще позволи създаване на методология и наръчник за регламентиране и узаконяване на колоездачни трасета, в партньорство с отговорните държавни институции, Община Трън и неправителствени организации, благодарение на наскоро подписано споразумение за сътрудничество между Югозападно държавно предприятие по горите, Български планинарски съюз и Българската колоездачна лига.

Нашата „Сбъдната мечта“ по отношение на проекта ще бъде обявяването на първия законен маршрут на територията на Община Трън, увеличаването на туристопотока за осигуряване препитание на местния бизнес и увеличаване на посетителите в музеите и обектите от културно наследство в района.

През месец септември ще бъде организирано събитие за масово преминаване на маршрута на проекта, с

цел популяризиране на дестинацията. Ще бъдат поканени Кмета на Общината, известни личности, местната общност. Ще бъдат изпратени прессъобщения до национални и местни медии за отразяване на събитието. Това ще постави началото на ежегодно преминаване и велосъстезание, което ще бъде включено в календара от събития, организирани от Трънското туристическо дружество. Самото трасе ще бъде изградено през юли и август, когато са предвидени седем операции на екипа по проекта за проучване, почистване, маркиране на маршрута, чрез поставяне на указателни табели, вертикална маркировка, боя, монтаж на информационни табели, запис на GPS-тракове, комуникационна стратегия, документиране на целия процес.

Извън проекта, Дружеството има планирани събития в календара си, като Международно изкачване на вр. Било – в края на м. септември, проучвателни обходи и семинари, публикувани на https://www.facebook.com/tourismtransko/.