Учебно пътуване на тема “мобилност” за ЕКООБЩИНИ 2016

От 3 до 6 декември представителите на градовете лауреати на конкурса ЕКООБЩИНА в категория „устойчива мобилност” имаха възможността да участват в учебно посещение във Франция. Финансирано и организирано съвместно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Посолството на Франция в България. Tова обучение имаше за цел да предложи обзор на най-добрите практики, разработени във Франция в областта на градския транспорт.

composition-pour-site-ecoob

От София до Париж и Страсбург

Наситена програма очакваше делегацията, която включваше кметовете на Бобов дол, Сливница, Костенец и Велинград – Париж със своите мащабни градски проекти, както и Страсбург, град категорично избрал екологичната мобилност, посрещнаха участниците, за да им предложат срещи с експертните екипи и поднесат теретични, но и практически  познания благодарение на посещенията по места. Ако говорим за устойчива градска мобилност, трябва да споменем планирането, интегрирането на транспортните средства или разработването на нови предложения за мобилност като прочутите велосипеди под наем, но нищо не може да бъде сравнено с тестването на живо  на интермодалния транспорт или електрическите автомобили под наем, за да  разберем ползата от един спокоен трафик, основаващ се на градски и устойчиви видове транспорт. Резултатът е по-добро качество на живот и парижани и жителите на Страсбург, които бързо харесаха тези решения и одобриха велосипедите, но и споделенето пътуване в кола, не сгрешиха.

Първото от дълга поредица?

От 13 до 16 декември този път лауреатите на приза Екообщина 2016 в категория „енергийна ефективност на сградите” ще отпътуват на запад, за да се срещнат със своите френски колеги и да се запознаят с добрите практики на град Лил по-специално. Целта е да се предложи източник на вдъхновение за българските общини, но и представителите на тези най-динамични градове в съответната област да могат да установят контакти, позволяващи трансфер на опит и децентрализирано сътрудничество. А тъй като Екообщина 2017 наближава с пълна сила, това учебно посещение ще се проведе за първи път, но навярно ще бъде последвано от още много други подобни….

dmt-2014-289