Церемония по връчване на наградите “Екообщина” 2017

Н.Пр. Ерик Льобедел: “ЕКООБЩИНА” представлява платформа за френско-българско сътрудничество и подчертава същественото значение на общините в този контекст“

Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ награди общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие

12 октомври 2017 г., София. На официална церемония снощи, бяха наградени общините лауреати във второто издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“. Инициативата се организира от посолството на Република Франция в България и има за цел да отличи общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие.

Домакин на събитието бе Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Официални гости бяха Нено Димов, министър на околната среда и водите и Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Двете министерства са основни партньори на инициативата.

Н. Пр. Ерик Льобедел благодари на министрите за ползотворното сътрудничество и подкрепата. „Можем да споделим задоволството си от отличното партньорство, което изградихме. Този конкурс илюстрира отличното ниво на българо-френските двустранни отношения, откроени с посещението на президента Еманюел Макрон в България през месец август тази година, както и добрите практики на българските общини в областта на устойчивото развитие“, каза той в обръщението си пред гостите.

В конкурса участие взеха 37 общини, които подадоха повече от 50 кандидатури в четирите категории: „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”.

Победителите в „ЕКООБЩИНА“ 2017 са:

Категория „Устойчиво управление на водите“
Община Драгоман – победител в категорията с население под 10 000 жители
Община Павликени – победител в категорията с население над 10 000 жители

Категория „Устойчиво управление на отпадъците“
Община Златоград – победител в категорията с население под 40 000 жители
Столична община – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Енергийна ефективност на сградите“
Община Смядово – победител в категорията с население под 40 000 жители
Община Габрово – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Устойчива мобилност“
Община Самоков – победител в категорията с население под 40 000 жители
Община Бургас – победител в категорията с население над 40 000 жители.

Лауреатите бяха наградени от официалните лица, както и от представители на корпоративните партньори на „ЕКООБЩИНА“ 2017. Те получиха специалните награди – учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите, чрез оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“.

„Голяма част от политиката, която правим на национално ниво се провежда и достига до гражданите именно през местните власти. Затова опитът, който общините могат да придобият при сътрудничество с една страна, като Франция, е безценен. Благодарим на всички участници в „ЕКООБЩИНА“ и заявяваме, че вероятно ще продължим да партнираме на Посолството на Франция в тази инициатива“, каза министър Димов в обръщението си към гостите на церемонията.

„През годините подходът ни по отношение на опазването на околната среда се променяше към по-добро. Вече търсим заместването на едно превозно средство с алтернативен начин на предвижване, както и подобряване на околната среда, чрез изграждане на паркове и детски площадки, и разширяване на зелените площи. Радвам се, че благодарение на конкурса „ЕКООБЩИНА“ можем не просто да отличим конкретни общини, които са подобрили качеството на живот на своите жители, но и да покажем отношение към околната среда“, каза по повод конкурс „ЕКООБЩИТА“ зам.-министър Николова.

И тази година компаниите „Рено Нисан“ България, Saint-Gobain Weber България, Schneider Electric България, „Софийска вода“ АД, част от „Веолия“ спонсорираха конкурса. С този ангажимент те декларираха подкрепата си за устойчивото развитие и добрите практики на местната власт.

Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ ще се проведе и през следващата 2018 година. Организаторите от Френското посолство предвиждат въвеждането на нови категории, които да оценят дейностите за подобряване начина на живот на хората в градовете и насърчаването на спорта за всички.

 

За конкурс „ЕКООБЩИНА“

Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ се провежда за втора поредна година и е отворен за участието на всички български общини. Основните критерии, за които представителите на журито ще следят са: действителни постижения на общините в четирите разглеждани области; проекти за следващите пет години; значимост на средствата, отделени за разглежданите области, спрямо наличния ресурс; оригиналност на инициативите. Поканени да участват в „ЕКООБЩИНА“ са всички български общини, като техните кандидатури ще бъдат оценявани от експертно жури във всяка една област. В края на конкурса ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от четирите категории, съответно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души за категорията „Устойчиво управление на водите“ и до 40 000 души и над 40 000 души за останалите категории.
Повече информация за конкурса можете да намерите като проследите линка www.ecoobchtina.bg. Следете всички новини за инициативата и на нейната фейсбук страница.

За повече информация, моля, обръщайте се към:
Сияна Гочева-Ангелова, агенция Havas PR, 0884 666 338, siana.gocheva@havas.bg