Спорт и гражданско общество

снимка©Decathlon

Последният доклад на Европейската комисия за физическото възпитание и спорта поставя България на едно от последните места, що се отнася до практикуването на спорт в зала или на открито от нейните граждани. Той отбелязва, че 78% от запитаните български граждани твърдят, че не практикуват физическа дейност или спорт. Редица други проучвания и статистики отчитат пагубните последици за здравето, произтичащи от липсата на движение и заседналия начин на живот: сърдечни заболявания, наднормено тегло или физическо и емоционално неразположение.

Много граждани в България обаче инвестират време и средства, за да направят спорта достъпен за всички – било то в града или на открито в извънградските райони.
Вие сте от хората, които опровергават статистиките?
Полагате усилия, за да благоприятствате достъпа до спорт или имате проект, който искате да осъществите?
Тогава тази категория е създадена за ВАС!

Категория „Спорт и гражданско общество” на конкурса ЕКООБЩИНА е предназначена за онези, които са разработили, разработват или искат да разработят проекти за благоприятстване достъпа до спорт, на закрито или на открито, без непременно да разполагат с финансовите средства или квалификация за изготвяне на проект.

Посолството на Франция в България иска да отличи и открои приноса на българските граждани, които доброволно отдават от времето си, за да насърчат другите граждани – деца, младежи и възрастни – да се занимават със спорт. Практикуването на спорт е истински източник на ценности като споделянето, обмена, зачитането на правилата, спортсменството или себенадмогването. Ангажираността на граждани, страстни любители на спорта позволява предаването на тези ценности между поколенията.

Целта на категорията е да насърчи гражданските инициативи и проектите на онези, които редовно допринасят за организирането на прояви в квартал, училище, асоциация, като популяризират практикуването на спорт. Тези герои от ежедневието участват доброволно и активно в изграждането на социалната връзка и взаимодействията между хората.