Корабът на „Грийнпийс” пуска котва във Варна и Бургас!

Корабът на „Грийнпийс”, Rainbow Warrior, пребивава в пристанищата на Варна и Бургас за 7 дни, отваряйки палубата си за любознателните и за екологичните активисти.

Докато българският министър на енергетиката, г-жа Теменужка Петкова, заявяваше по време на международна конференция на 05 юни 2019 г., че изграждането на втората ядрена централа (Белене) в страната би могло да бъде най-ефективното решение за борба с климатичните промени, корабът Rainbow Warrior на „Грийнпийс” пребиваваше в пристанищата Варна и Бургас в продължение на 7 дни (от 03 до 09 юни), за да повиши общественото внимание в България към необходимостта да се преосмислят нашите начини на потребление и енергийна система. Rainbow Warrior се вижда отдалече, когато пристига в дадено пристанище, неговите две внушителни мачти се извисяват на десетина метра в небето, тъй като екипажът, съставен от лица от над десет различни националности, използва основно силата на вятъра за своето придвижване.

Специален гост във Варна беше Игнасио Наваро от гръцкия офис на „Грийнпийс”, който участва в кръглата маса за собственото потребление на слънчевата енергия и сподели решения за постигането на европейска енергийна система без въглерод. Българските участници споделиха своите ежедневни трудности и припомниха необходимостта от изменение на националното законодателство. През нощта активистите нарисуваха светлинен кръг от слънчеви факли. Целта беше да се отстои правото да се произвежда и потребява възобновяема енергия при по-опростени процедури за онези, които искат да направят тази крачка.

В Бургас 40 ученици от различни средни училища участваха в иновационен лагер. Те бяха обучени от петима опитни ментори и заедно изобретиха проекти с цел подобряване на енергийната ефективност на домовете.

Представители на асоциации и фирми участваха в Световно кафене и форум за енергийните решения. 86 доброволци се ангажираха за целите на тези различни събития. Rainbow Warrior бе достъпен за посетители през тези седем дни и посрещна общо 2500 гости.

Бе организирана дискусия за биоразнообразието в Черно море, морски биолози и професионални сърфисти, екипът на морското предизвикателство с уиндсърф Wind2Win challenge, споделиха резултатите от проучване на концентрацията  на микропластмаси и кислород в Черно море през различните години.