Обявени са трите организации победители в категория “Спорт и гражданско общество” !

Приключи и вторият етап на оценката на подадените проектни предложения.

Имаме удоволствието да Ви инфомираме, че трите проектни предложения, които печелят приза на конкурс “Екообщина 2019” в категория “Спорт и гражданско общество” са:

1. СНЦ “Рисувай с нас” – проект “С каяк по Дунава”

Сдружението е създадено през януари 2017 г. от инициативна гражданска група от град Свищов. Сдружението организира годишния културен фестивал “Реката”, основан изцяло на дарения и на доброволчество. Програмата на фестивала включва разнообразни дейности – културни и образователни работилници, приложни изкуства, съхраняване на традиционните занаяти.

Целта на организацията е да насърчи доброволческата инициатива у жителите на града. Текущи проекти, разработени от сдружението:

1. Обновяване на отдела за деца на библиотеката и обновяване на книжния фонд.

2. Изграждане на класна стая на открито, предназначена за болни деца, в Училишето по изкуства и занаяти в село Русалия.

3. Дарение на пари в брой на Центъра по социална рехабилитация и интеграция – гр. Свищов

4. Проект за модернизация на един от парковете в града.

Проект: Закупуване на каяци за развитието на водните спортове по делтата на Дунав:

– Укрепване на сътрудничеството с Дружеството за защита на птиците и опазване на биоразнообразието

– Организиране на дейности, свързани с типичните екологични характеристики на региона, като например, наблюдение на изключителното разнообразие от птици в резервата Персина и развиване на туристическата атрактивност на региона.

– Запознаване на новите поколения с пр

облемите, свързани с околната среда и водите, чрез включването им в годишните дейности по почистване на речните корита.

Лице за контакт: Виктор Майсторов / viktor.maystorov@gmail.com / +359887548808 / Интернет сайт: https://www.facebook.com/RisuvaiSNAS/

2. Фондация “ОПЪН СПЕЙС” – проект “Направихме го заедно, за да спортуваме заедно”

Инициативна група, съставена от млади хора от гр. Велики Преслав, преустрояват помещенията си в града и организират ателиета за децата и младежите (клуб за фолклорни танци, видео обработка, споделяне на книги и др.). Групата създава клуб за почистване на местата в града и околностите, които са превърнати в нерегламентирани сметища или просто изоставени. Създават Facebook страница, за да подканят съгражданите си да публикуват подобни дейности и за да мотивират повече хора да почистват и да опазват околната среда.

Фондацията желае да преустрои един терен, за да го превърне в място за практикуване на различни спортове, като включи младите в процеса на създаване и преустройство.

Лице за контакт: Пепа Пенева Велева/ pepa_p@openspacebg.com / 0889 916 483 / Интернет сайт: https://www.openspacebg.com/

3. Трънско туристическо дружество – проект “MTB4T – RUN – Развитие на община Трън като атрактивна дестинация за спорт и екотуризъм”

Целта на проекта се състои в проучването, трасирането, почистването и маркирането на велосипедния маршрут MTB4T – RUN. Проектът ще даде възможност за развитието на туризма и спорта чрез организиране на излети в Трънските планини, популяризиране на туристически обекти, организиране на спортни и туристически събития, провеждане на кампании за почистване.

– 51 километра вече са маркирани като екологични пътеки в Трънските планини. Маркировката е пригодена и за нощни преходи.

– с този проект ще бъдат маркирани още 45 километра от споделения велосипеден маршрут. Очакват се 3000 посетители годишно.

– организиране на състезания по колоездене всяка година.

Лице за контакт: Симеон Манолов / ttd@zatrun.org /0898459838

Извън проекта, Дружеството има планирани събития в календара си, като Международно изкачване на вр. Било – в края на м. септември, проучвателни обходи и семинари, публикувани на https://www.facebook.com/tourismtransko/.

Поздравления за трите организации, които достигнаха до финала!!!!

На всички останали участници, желаем още много успехи и винаги да следват неотлъчно мечтите си!!!