Посещение в Северозападна България за среща с лауреатите на конкурса Екообщина

Изграждане на екологично съзнание у младите хора чрез спорта: опознаване на Дунав с каяк

Свищов е малък български град, разположен на Дунав, на най-южния му край. Дълго време динамичен благодарение на реката, източник на търговия и обмен, и богат заради своите хектари обработваема земеделска земя, до неотдавна Свищов бе проспериращ провинциален град. От няколко години насам обаче градчето с население 34 000 жители е изправено пред забавяне на икономиката, обща за всички български селски райони тенденция, и засилена емиграция на младите хора в чужбина.

Няколко асоциации обаче работят енергично, за да поддържат динамиката на града. Така например, асоциацията „Рисувай с нас”, основана от Невена Цанкова преди седем години,  организира художествени и културни срещи.  Всяко дарение, събрано по време на срещата, е в основата на социален и солидарен проект. През първата година са били дарени 150 лева на Центъра за хора с увреждания в града. През 2016 г. е първото официално издание на „фестивала на реката”, който се организира около „Каса верде”, стара къща от 1900 г., реновирана и наета от Виктор Майсторов, който организира в нея изложби на местни творци. Преди три години даренията са били в по-голям размер, екипът на асоциацията се заема с проекта за реновиране на общинската библиотека за деца. Днес тя е съвсем нова, благодарение на изцяло доброволчески труд и на дарените в по-голямата си част материали.

Преди две години проектът е свързан със създаването на отворен клас в художествено училище за бедни деца в селце до Свищов, което иска да осигури възможност за децата, които нямат шанс да развиват артистичните си таланти в региона.

Тази година е ред на реновирането на място с панорамен изглед към Дунав, някогашно сметище, където са се трупали отпадъци – жителите изцяло са направили свое това място, което се изпълва  с хора по време на залеза над Дунав.

Проектът на Виктор да развива спортното плаване с каяк по Дунав и наблюдението на птици го направи победител в конкурса Екообщина в категорията „Спорт и гражданско общество”:

Да се развива плаването с каяк по Дунав е друг начин да се възвърне динамиката на реката. Преди имаше училище за водни спортове и всички млади хора имаха изострено съзнание за реката, заобикалящата ги среда… Желанието ни е да възстановим това съзнание, като организираме уъркшопове в партньорство с WWF, развиваме исторически пътувания по Дунав с цел повишаване на туристическата привлекателност на града… ».

Изграждане на връзки с жителите на града чрез спорта: организиране на достъпни събития с качествени съоръжения в Русе

Вторият проект, лауреат на Екообщина 2018, е провежданият от Иван Белчев с асоциация „Rusé GO” в град Русе. Благодарение на наградата Екообщина асоциацията има възможността да инвестира в спортни съоръжения с много добро качество, които доброволците използват по време на своите събития, изцяло безплатно. От една година насам Rusé Go вдъхновява и други градове в региона (Шумен, Варна) за създаването на същата динамика около достъпни за всички спортни събития.

Да подготвим младите хора  за кръговата икономика:  екологичното училище в Силистра

Третият проект, лауреат на Екообщина 2019 в категорията „Образование и околна среда”, е този на екоучилището в Силистра. Земеделското училище разполага със 140 декара (1.4 хектара), които младежите обработват (слънчоглед, царевица и пшеница) за продажба (80% от приходите на училището идват от тази продажба). Те разполагат с две органични полета с подправки (джоджен, мащерка…) и био овощна градина. Проектът на училището е да стане енергийно независимо: общо отопление, бойлер и осветление на парка на училището със слънчеви панели. Училището организира семинари, за да повиши осведомеността на учениците по темата за рециклирането, цялата използвана хартия получава повторна употреба с цел производство на нова.

Идеята на училището е да се създаде истински модел на кръгова икономика. Училището развива продажбата на всички потребени материали, така например, пластмасата и капачките се предоставят на общината, която изплаща печалбите под формата на парични средства за оборудване за болницата в Силистра.